[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.UntitledBialkoBialka sa najwazniejszym budulcem organizmu.Naleza do zwiazków organicznych o najbardziej skomplikowanej budowie.W czasteczkach swoich zawieraja takie pierwiastki jak: wodór, wegiel, azot, siarka, fosfor, zelazo, chlor i sladowe ilosci innych pierwiastków.Stwierdzono, ze zwiazki te sa zbudowane z licznych aminokwasów.Aminokwasy bialek pokarmowych dla organizmu dzielimy na : - egzogenne - aminokwasy niezbedne, które musza byc dostarczone organizmowi.- endogenne - aminokwasy, które organizm ludzki potrafi sam syntetyzowac z innych aminokwasów.Typowym objawem braku niezbednych aminokwasów jest zahamowanie wzrostu organizmu.Bialka dzielimy na : - proste - sa zbudowane tylko z aminokwasów.- zlozone - oprócz aminokwasów, zawieraja w czasteczkach bardzo zlozone zwiazki, stanowiace czesc niebialkowa, np.cukry, tluszcze, reszty kwasu fosforowego.Do bialek zlozonych zaliczamy m.in.: - nukleoproteiny - bialka jader komórkowych.- witeline - wystepujaca w zóltku jaja kurzego.- kazeine - substancje bialkowa mleka.Bialka jako skladniki pozywienia maja bardzo róznorodny sklad aminokwasowy.Ilosc aminokwasów i sklad jakosciowy, strawnosc oraz przyswajalnosc decyduja o wartosci odzywczej bialek.Uwzgledniajac rózna wartosc odzywcza bialka dzielimy na : - pelnowartosciowe - zawieraja wszystkie niezbedne aminokwasy, w stosunku ilosciowym zapewniajacym wlasciwe pokrycie zapotrzebowania organizmu czlowieka.Do nich zaliczamy przede wszystkim bialka pochodzenia zwierzecego, wystepujace w miesie, jajach, mleku, rybach, serze.- czesciowo niepelnowartosciowe - to takie, w których wprawdzie sa obecne wszystkie niezbedne aminokwasy, lecz co najmniej jeden w ilosci nie wystarczajacej.Tego rodzaju bialka wystepuja w pokarmach roslinnych, zwlaszcza w przetworach zbozowych.- niepelnowartosciowe - sa to najczesciej bialka pochodzenia roslinnego.Aby bylo zredukowane spalanie bialek, nalezy przyjmowac weglowodany oraz tluszcze.Kulturysta powinien przyjmowac 1,5-2,5g bialka na kazdy kilogram ciala dziennie.Piotr Szymiec - www.szymiec.pl [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl milosnikstop.keep.pl
.UntitledBialkoBialka sa najwazniejszym budulcem organizmu.Naleza do zwiazków organicznych o najbardziej skomplikowanej budowie.W czasteczkach swoich zawieraja takie pierwiastki jak: wodór, wegiel, azot, siarka, fosfor, zelazo, chlor i sladowe ilosci innych pierwiastków.Stwierdzono, ze zwiazki te sa zbudowane z licznych aminokwasów.Aminokwasy bialek pokarmowych dla organizmu dzielimy na : - egzogenne - aminokwasy niezbedne, które musza byc dostarczone organizmowi.- endogenne - aminokwasy, które organizm ludzki potrafi sam syntetyzowac z innych aminokwasów.Typowym objawem braku niezbednych aminokwasów jest zahamowanie wzrostu organizmu.Bialka dzielimy na : - proste - sa zbudowane tylko z aminokwasów.- zlozone - oprócz aminokwasów, zawieraja w czasteczkach bardzo zlozone zwiazki, stanowiace czesc niebialkowa, np.cukry, tluszcze, reszty kwasu fosforowego.Do bialek zlozonych zaliczamy m.in.: - nukleoproteiny - bialka jader komórkowych.- witeline - wystepujaca w zóltku jaja kurzego.- kazeine - substancje bialkowa mleka.Bialka jako skladniki pozywienia maja bardzo róznorodny sklad aminokwasowy.Ilosc aminokwasów i sklad jakosciowy, strawnosc oraz przyswajalnosc decyduja o wartosci odzywczej bialek.Uwzgledniajac rózna wartosc odzywcza bialka dzielimy na : - pelnowartosciowe - zawieraja wszystkie niezbedne aminokwasy, w stosunku ilosciowym zapewniajacym wlasciwe pokrycie zapotrzebowania organizmu czlowieka.Do nich zaliczamy przede wszystkim bialka pochodzenia zwierzecego, wystepujace w miesie, jajach, mleku, rybach, serze.- czesciowo niepelnowartosciowe - to takie, w których wprawdzie sa obecne wszystkie niezbedne aminokwasy, lecz co najmniej jeden w ilosci nie wystarczajacej.Tego rodzaju bialka wystepuja w pokarmach roslinnych, zwlaszcza w przetworach zbozowych.- niepelnowartosciowe - sa to najczesciej bialka pochodzenia roslinnego.Aby bylo zredukowane spalanie bialek, nalezy przyjmowac weglowodany oraz tluszcze.Kulturysta powinien przyjmowac 1,5-2,5g bialka na kazdy kilogram ciala dziennie.Piotr Szymiec - www.szymiec.pl [ Pobierz całość w formacie PDF ]