[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.900.Kartofle wypiekane z farszem miÄ™snymUsiekać drobno pozostaÅ‚e z rosoÅ‚u lub pieczeni tÅ‚uste miÄ™so, zasmażyć je z cebulkÄ… idwiema lub trzema Å‚yżkami tartej buÅ‚ki, tak jak na pierożki, dodać dwie lub trzyÅ‚yżki kwaÅ›nej Å›mietany, trochÄ™ soli, pieprzu, wymieszać z ugotowanymi na wpółkartoflami pokrajanymi w talarki, uÅ‚ożyć w rondlu, skropić masÅ‚em i zapiec przezpół godziny w piecu.Do takich kartofli można podać osobno w sosjerce soskaparkowy rumiany, sardelowy lub jakiÅ› inny wedle upodobania.901.Kotlety z kartofli z grzybamiPrzyrzÄ…dza siÄ™ jak poprzednie z dodaniem do kartofli dwóch Å‚yżek drobnousiekanych i przysmażonych z cebulkÄ… suszonych grzybków.MogÄ… być równieżświeże borowiki lub pieczarki.902.Kluski  zbójeckie z surowych kartofliW wiljÄ™ dnia obrać i utrzeć na tarce litr kartofli i zalać je zimnÄ… wodÄ….NazajutrzwodÄ™ tÄ™ odlać, utartÄ… masÄ™ wymieszać i jeszcze ze dwa lub trzy razy wodÄ™ odmienić.Potem kartofle mocno wycisnąć przez czyste płótno, wodÄ™ wyciÅ›niÄ™ta zostawić niechsiÄ™ ustoi, poczym jÄ… zlać również, a pozostaÅ‚a na spodzie mÄ…kÄ™ i dodać do kartofli,osolić, wymieszać z Å‚yżkÄ… masÅ‚a utartego z dwoma żółtkami i z namoczonymigrzankami ze skrajanej w kostkÄ™ jednej buÅ‚ki.KÅ‚aść z tego ciasta Å‚yżkÄ™ dość dużekluski na gotujÄ…cÄ… siÄ™ osolonÄ… wodÄ™, a po 1/2 godzinie wyjąć je Å‚yżkÄ… dur szlakowÄ… ipodać do pieczeni.227 903.Kluski z kartofli z serem lub bryndzÄ…Dziesięć Å›redniej wielkoÅ›ci ugotowanych kartofli utrzeć dobrze z Å‚yżkÄ… masÅ‚a,dwoma caÅ‚ymi jajami, 10 deka dobrej bryndzy lub z braku tejże z serem domowym,rozrzedziwszy tÄ™ masÄ™ jednÄ… lub dwiema Å‚yżkami mleka.Wyrzucić jÄ… nastÄ™pnie nastolnicÄ™ posypanÄ… mÄ…kÄ…, otaczać w niej dÅ‚ugi waÅ‚ek, który rozpÅ‚aszczyć i krajać zniego ukoÅ›ne kwadraty w ksztaÅ‚cie leniwych pierożków, lub też robić okrÄ…gÅ‚e kulki,kÅ‚aść na wrzÄ…cÄ… wodÄ™ i gotować przez 10-15 minut; podajÄ…c, odcedzić na sito lubdurszlak, a na półmisku polać masÅ‚em ze zrumienionÄ… buÅ‚eczkÄ….904.Racuszki z kartofliDziesięć sypkich kartofli ugotować, przetrzeć gdy przestygnÄ… przez wÅ‚osienne sito,dodać Å‚yżkÄ™ masÅ‚a, dwie Å‚yżki Å›mietany, trzy żółtka, trzy Å‚yżki cukru kraj;i pianÄ™ zpozostaÅ‚ych biaÅ‚ek.Wymieszać lekko i kÅ‚aść Å‚yżkÄ… na rozpalony szmalec okrÄ…gÅ‚epÅ‚askie placuszki.Gdy siÄ™ z obu stron obrumieniÄ… i podrosnÄ…, ukÅ‚adać na półmisku iposypać grubo cukrem; podać do nich oddzielnie mÅ‚odÄ… kwaÅ›nÄ… Å›mietanÄ™.905.Placki kartoflaneUtrzeć litr obranych surowych kartofli, odcisnąć dobrze z wody, dodać dwie Å‚yżkimÄ…ki, kawaÅ‚ek masÅ‚a, trochÄ™ soli, zagnieść ciasto, a urobiwszy z niego kilka cienkichplacków, uÅ‚ożyć na blasze wysmarowanej masÅ‚em, po wierzchu posmarowaćpiórkiem zmaczanym w rozpuszczonym maÅ›le, wstawić do gorÄ…cego pieca i upiecna rumiano.Takie placki sÄ… bardzo smaczne z masÅ‚em do herbaty.906.Paluszki smażone z kartofliUgotowane kartofle· przetrzeć przez sito, dodać jajo i mÄ…ki, zagnieść jak ciasto naknedle, porobić kluski w ksztaÅ‚cie paluszków, zagotować je na wodzie i odlać na sito.Gdy ocieknÄ… rzucić je na gorÄ…cy szmalec na patelniÄ™, piÄ™knie obsmażyć i podać domiÄ™sa.228 907.Karczochy z sosem holenderskimUgotowane karczochy, uÅ‚ożyć liśćmi do góry na półmisku, a w sosjerce lub podać sosholenderski lub sos  Colbert908.Karczochy na gorÄ…co z octem i oliwÄ… lub ostrym sosemUgotowane karczochy sÄ… też bardzo smaczne na gorÄ…co do octu i oliwy, lub dozimnych sosów tatarskich.909.KardyKardy sÄ… rodzajem selera, którego biaÅ‚e Å‚odygi stanowiÄ… bardzo delikatnÄ… jarzynÄ™zimowÄ….Zielone czubki i liÅ›cie należy odjąć, pozostawiajÄ…c same Å‚odygi, któreprzekrajać na.kilka kawaÅ‚ków na 8 cm.dÅ‚ugoÅ›ci i gotować w sÅ‚onej wodzie zdodaniem Å‚yżki octu owocowego, lub soku z pół obu cytryny, dopóki włókna niezdejmÄ… siÄ™ Å‚atwo.Wtedy je odlać, przelać kilkakrotnie zimnÄ… wodÄ…, Å›ciÄ…gnąć włókna,wÅ‚ożyć do rondelka, dodać masÅ‚a, zalać szklankÄ… bulionu, wcisnąć trochÄ™ cytryny igotować tak dÅ‚ugo, aż bÄ™dÄ… zupeÅ‚nie miÄ™kkie, po czym je wyjąć, sos zaprawić lekkÄ…zaprażkÄ… z pół Å‚yżki masÅ‚a i mÄ…ki, polać nim kardy na półmisku, a naokoÅ‚o obÅ‚ożyćgrzaneczkami z buÅ‚ki ze szpikiem woÅ‚owym.910.Kardy z buÅ‚eczkÄ… z masÅ‚emUgotować kardy jak poprzednio z tÄ… różnicÄ…, że zamiast zalewać po obciÄ…gniÄ™ciu zwłókien bulionem, dusić je tylko na maÅ›le, z dodaniem pół szklanki biaÅ‚ego wina.Gdy miÄ™kkie, odcedzić i podać polane masÅ‚em ze zrumienionÄ… buÅ‚eczkÄ….911.Kardy  au gratinUgotowane i uduszone na winiekardy jak poprzednie uÅ‚ożyć na półmisku posypaćgrubo tartym parmezanem, polać ćwierć litrem kwaÅ›nej Å›mietany, rozbitej z półłyżeczkÄ… mÄ…ki, po wierzchu tartÄ… buÅ‚kÄ… i oblawszy rozpuszczonym masÅ‚em, wstawićna ruszcie do bardzo gorÄ…cego pieca na 10-15 minut, aby siÄ™ z wierzchuprzyrumieniÅ‚y.229 912. Purée z kasztanówObgotować na wpół 40 deka kasztanów, obrać z podwójnej Å‚upiny, a potem gotowaćdalej w mleku, aż siÄ™ zupeÅ‚nie na masÄ™ rozgotujÄ….NastÄ™pnie przefasować je przezsito, dodać Å‚yżkÄ™ mÅ‚odego masÅ‚a, cukru do smaku i wstawiwszy rynkÄ™ w drugienaczynie z gotujÄ…cÄ… siÄ™ wodÄ…, trzymać na parze, aby siÄ™ nie przypaliÅ‚y.PodajÄ…c dokotletów lub drobiu, uÅ‚ożyć w Å›rodku półmiska, albo przez maszynkÄ™ do tarciakartofli, przetrzeć puchowÄ… kaszÄ™ kasztanowa sito w ksztaÅ‚cie spiczastej piramidy.913.Gruszki duszone na jarzynÄ™Wybrać soczyste gruszki zwane babami, obrać je ze skóry, przekroić na połówki,wydrążyć z pestek i gotować w parze, podlawszy tylko na spód rondla wody.Gdyjuż miÄ™kkie wÅ‚ożyć Å‚yżkÄ™ masÅ‚a deserowego, ocukrować i dusić dalej, aż siÄ™ gruszkiÅ‚adnie obrumieniÄ….W koÅ„cu oprószyć lekko mÄ…kÄ…, skropić wodÄ… i podać dopieczystego: np.do kaczek, gÄ™si lub perliczek.Takie gruszki sÄ… wyborne, lepsze owiele, niż w kompocie.914.Kukurydza mÅ‚oda z masÅ‚emKukurydza jest smaczna tylko mÅ‚oda, póki siÄ™ nie zestarzeje [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • milosnikstop.keep.pl