[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.ZrobićrumianÄ… zaprażkÄ™, rozprowadzić rosoÅ‚em, przefasować cebule przez sito, zafarbować karmelem, daćtrochÄ™ cukru, soli i octu, zagotować i podać do sztuki miÄ™sa, kieÅ‚basy smażonej lub pieczeniwieprzowej.253.Sos chrzanowyZrobić biaÅ‚Ä… zaprażkÄ™ z pół Å‚yżki masÅ‚a i mÄ…ki, wrzucić do niej dwie Å‚yżki utartego chrzanu, aby siÄ™razem zasmażyÅ‚, rozprowadzić rosoÅ‚em, wlać kwaterkÄ™ kwaÅ›nej Å›mietany, posolić i dać kto lubisÅ‚odszy, pół Å‚yżeczki cukru dla zÅ‚agodzenia ostroÅ›ci chrzanu; wcisnąć trochÄ™ cytryny, zagotować raz iwydać do sztuki miÄ™sa, lub ryby ugotowanej.Można przed wydaniem zaprawić go dwoma żółtkami,a bÄ™dzie smaczniejszy.61254.Sos koperkowyZrobić biaÅ‚Ä… zaprażkÄ™ z pół Å‚yżki masÅ‚a i mÄ…ki, rozprowadzić kilku Å‚yżkami rosoÅ‚u, wlać kwaterkęśmietany, posolić, wsypać garść drobno usiekanego zielonego kopru, zagotować, a przed wydaniemmożna, kto chce mieć sos smaczniejszy, zaciÄ…gnąć go dwoma żółtkami.Podaje siÄ™ do sztuki miÄ™sa i dojesiotra gotowanego.255.Sos szczawiowyObrać z korzonków dwie garÅ›cie szczawiu mÅ‚odego, opÅ‚ukać, usiekać drobno i udusić w maÅ›le,posoliwszy, aby nie straciÅ‚ koloru.Zrobić biaÅ‚Ä… zaprażkÄ™ z pół Å‚yżki masÅ‚a i mÄ…ki, rozprowadzićrosoÅ‚em, wlać do niej uduszony szczaw, a na wydaniu podprawić kwaterkÄ… Å›mietany i zagotować.Taki sos podaje siÄ™ do sztuki miÄ™sa, sznycli, kotletów cielÄ™cych i jaj na twardo.Powinien być dośćgÄ™sty.256.Sos korniszonowyPokrajać w cienkie plasterki lub w kostkÄ™ kilka korniszonów i ugotować na rosole.Zasmażyć narumiano pół Å‚yżki masÅ‚a z Å‚yżkÄ… maki, rozprowadzić rosoÅ‚em, wlać korniszony ze smakiem, w którymsiÄ™ gotowaÅ‚y, posolić, dać trochÄ™ cukru, a dla ciemniejszego koloru parÄ™ Å‚yżeczek karmelu, wysadzićdobrze i podać do sztuki miÄ™sa lub kotletów z kartofli.257.Sos á la Maitre d HotelUgotować trochÄ™ kartofli pokrajanych w kostkÄ™.AyżkÄ™ Å›wieżego masÅ‚a zasmażyć na biaÅ‚o z Å‚yżkÄ…mÄ…ki, rozprowadzić mlekiem lub na pół rosoÅ‚em i Å›mietankÄ…, posolić, dać trochÄ™ biaÅ‚ego pieprzu,wsypać zielonej pietruszki drobno posiekanej i zagotować, a wrzuciwszy ugotowane kartofle, polaćniÄ… sztukÄ™ miÄ™sa.258.Sos Bordelaise do miÄ™saZrobić tak samo jak sos do ryb, tylko zamiast rozprowadzić smakiem z ryb, zalać go bulionemrozpuszczonym w rosole.Osobno ugotować kawaÅ‚ek szpiku woÅ‚owego, ale nie rozgotować, aby siÄ™daÅ‚ pokrajać w kostkÄ™ i przed wydaniem wÅ‚ożyć do sosu.Sos ten wyborny do kotletów, wszelkiegomiÄ™sa i do antrykotu.259.Sos SoubisePięć lub sześć cebul pokrajać, sparzyć wrzÄ…cÄ… wodÄ… i dusić z Å‚yżkÄ… masÅ‚a na wolnym ogniu, aby siÄ™nie zrumieniÅ‚y, sos ten bowiem musi być zupeÅ‚nie biaÅ‚y.Rozprowadzić trochÄ™ rosoÅ‚em i przetrzećprzez sito.AyżkÄ™ mÄ…ki rozbić w pół kwarcie sÅ‚odkiej Å›mietanki, wÅ‚ożyć przetartÄ… cebulÄ™, rozkłócić62dobrze, zagotować, dodać szczyptÄ… soli i cukru.Sos ten powinien być bardzo gÄ™sty, podaje siÄ™ dobaranich kotletów, lub karczochów.260.Sos BearnaiseUtrzeć na tarce jednÄ… dużą cebulÄ™, sparzyć ukropem, aby gorycz wyszÅ‚a, zalać dwiema Å‚yżkami wodyi gotować przez 5 minut, potem rozbić 3 żółtka z trzema Å‚yżkami oliwy, wlać dwie Å‚yżki octu, dwieÅ‚yżki wody, wsypać trochÄ™ soli, trochÄ™ biaÅ‚ego pieprzu, dodać to wszystko do gotujÄ…cej siÄ™ cebuli,wstawić w naczynie z gotujÄ…cÄ… siÄ™ wodÄ… i mieszać tak dÅ‚ugo, aż sos zgÄ™stnieje, (powinien być takgÄ™sty jak majonez), uważajÄ…c jednak, by siÄ™ nie zagotowaÅ‚, bo żółtka siÄ™ zwarzÄ….Sos ten podaje siÄ™ dowszystkich miÄ™s woÅ‚owych smażonych po angielsku.261.Sos Aux Finnes-HerbesZrobić biaÅ‚Ä… zaprażkÄ™ z Å‚yżki masÅ‚a i mÄ…ki, rozprowadzić rosoÅ‚em, posolić, wlać szklankÄ™ biaÅ‚egowina, wcisnąć trochÄ™ cytryny i zagotować aż do odpowiedniej gÄ™stoÅ›ci.Potem wsypać sporo drobnosiekanej pietruszki i kopru, a na wydaniu wymieszać z kawaÅ‚kiem Å›wieżego masÅ‚a utartego z dwomażółtkami.262.Sos ColbertZrobić rumianÄ… zaprażkÄ™ z Å‚yżki mÄ…ki i masÅ‚a, rozprowadzić bulionem, dodać szczyptÄ™ pieprzu, soli,wcisnąć sok z pół cytryny, i wsypać drobno posiekanej zielonej pietruszki.263.Sos angielski do rybAyżkÄ™ masÅ‚a rozetrzeć z Å‚yżkÄ… mÄ…ki, rozprowadzić smakiem z ryby, posolić, wsypać dwie Å‚yżkiutartego sera szwajcarskiego, rozbić dobrze i polać rybÄ™ gotowanÄ… przed podaniem na półmisku.264.Sos genewski do rybKawaÅ‚ek mÅ‚odej sÅ‚oniny, marchew, pietruszkÄ™, seler, parÄ™ grzybów Å›wieżych lub pieczarek, pokrajać wkawaÅ‚ki, zalać rosoÅ‚em i dusić do miÄ™kkoÅ›ci, a potem zrumienić.Wsypać Å‚yżkÄ™ mÄ…ki, cztery sardeleobrane z oÅ›ci i posiekane, dodać trochÄ™ korzeni, zalać rosoÅ‚em, zagotować i przefasować przez sito.Wlać kieliszek biaÅ‚ego wina lub Madery i podać do ryb.63265.Sos mózgowyPół mózgu woÅ‚owego lub caÅ‚y cielÄ™cy, obgotować w sÅ‚onej wodzie z cebula, korzeniami i sokiem zcytryny.Gdy przestygnie, wyjąć z wody i pokrajać w kostkÄ™, zrobić biaÅ‚Ä… zasmażkÄ™ z Å‚yżki masÅ‚a imÄ…ki, rozprowadzić rosoÅ‚em, zalać kwaterkÄ… kwaÅ›nej Å›mietany, posolić, wcisnąć soku z cytryny dosmaku, dać trochÄ™ skórki cytrynowej otartej na tarce i zagotować.Przed wydaniem zaciÄ…gnąć go 2-mażółtkami i wrzucić mózg pokrajany.Podaje siÄ™ do kotletów cielÄ™cych lub sznycli woÅ‚owych.266.Sos gÅ‚ogowy ze Å›mietankÄ…Rozbić pół litra Å›mietanki sÅ‚odkiej z pół Å‚yżkÄ… mÄ…ki, wÅ‚ożyć do niej dwie Å‚yżki marmelady gÅ‚ogowej,jeÅ›li za kwaÅ›ny pocukrować do smaku, rozbić dobrze, zagotować i podać do kotletów siekanychcielÄ™cych lub do boczku z dzika.267.MasÅ‚o ciemne au beurre noirDwie Å‚yżki octu winnego wlać na patelniÄ™ i zagotować z korzeniami.Na drugiej patelni Å‚yżkęświeżego masÅ‚a zrumienić aż na ciemno-brÄ…zowy kolor, wtedy wlać czysty ocet bez korzeni dozrumienionego masÅ‚a i wsypać zielonej pietruszki.Polewa siÄ™ tem masÅ‚em rybÄ™ lub jaja sadzone.268.MasÅ‚o z rumianÄ… buÅ‚eczkÄ…AyżkÄ™ masÅ‚a zrumienić, wsypać Å‚yżkÄ™ tartej buÅ‚ki, zasmażyć, aby i buÅ‚eczka nabraÅ‚a rumianego kolorui polać jarzyny lub mÄ…czne potrawy.269.Sos tatarskiUbić zwykÅ‚y sos majonezowy z 6-ciu lub 8-miu jaj i odpowiedniej iloÅ›ci oliwy, dodać soli, trochÄ™biaÅ‚ego pieprzu, dwie Å‚yżeczki biaÅ‚ej angielskiej musztardy, kilka korniszonów drobno posiekanych,na koniec noża cukru i ćwierć szklanki wody zimnej, którÄ… siÄ™ daje, aby sos zbielaÅ‚.JeÅ›li sos za maÅ‚okwaÅ›ny, to dodać soku cytrynowego do smaku i na wolnym ogniu ubijać go tak dÅ‚ugo, aż zgÄ™stnieje,uważajÄ…c jednak, aby siÄ™ nie zagotowaÅ‚ [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl milosnikstop.keep.pl
.ZrobićrumianÄ… zaprażkÄ™, rozprowadzić rosoÅ‚em, przefasować cebule przez sito, zafarbować karmelem, daćtrochÄ™ cukru, soli i octu, zagotować i podać do sztuki miÄ™sa, kieÅ‚basy smażonej lub pieczeniwieprzowej.253.Sos chrzanowyZrobić biaÅ‚Ä… zaprażkÄ™ z pół Å‚yżki masÅ‚a i mÄ…ki, wrzucić do niej dwie Å‚yżki utartego chrzanu, aby siÄ™razem zasmażyÅ‚, rozprowadzić rosoÅ‚em, wlać kwaterkÄ™ kwaÅ›nej Å›mietany, posolić i dać kto lubisÅ‚odszy, pół Å‚yżeczki cukru dla zÅ‚agodzenia ostroÅ›ci chrzanu; wcisnąć trochÄ™ cytryny, zagotować raz iwydać do sztuki miÄ™sa, lub ryby ugotowanej.Można przed wydaniem zaprawić go dwoma żółtkami,a bÄ™dzie smaczniejszy.61254.Sos koperkowyZrobić biaÅ‚Ä… zaprażkÄ™ z pół Å‚yżki masÅ‚a i mÄ…ki, rozprowadzić kilku Å‚yżkami rosoÅ‚u, wlać kwaterkęśmietany, posolić, wsypać garść drobno usiekanego zielonego kopru, zagotować, a przed wydaniemmożna, kto chce mieć sos smaczniejszy, zaciÄ…gnąć go dwoma żółtkami.Podaje siÄ™ do sztuki miÄ™sa i dojesiotra gotowanego.255.Sos szczawiowyObrać z korzonków dwie garÅ›cie szczawiu mÅ‚odego, opÅ‚ukać, usiekać drobno i udusić w maÅ›le,posoliwszy, aby nie straciÅ‚ koloru.Zrobić biaÅ‚Ä… zaprażkÄ™ z pół Å‚yżki masÅ‚a i mÄ…ki, rozprowadzićrosoÅ‚em, wlać do niej uduszony szczaw, a na wydaniu podprawić kwaterkÄ… Å›mietany i zagotować.Taki sos podaje siÄ™ do sztuki miÄ™sa, sznycli, kotletów cielÄ™cych i jaj na twardo.Powinien być dośćgÄ™sty.256.Sos korniszonowyPokrajać w cienkie plasterki lub w kostkÄ™ kilka korniszonów i ugotować na rosole.Zasmażyć narumiano pół Å‚yżki masÅ‚a z Å‚yżkÄ… maki, rozprowadzić rosoÅ‚em, wlać korniszony ze smakiem, w którymsiÄ™ gotowaÅ‚y, posolić, dać trochÄ™ cukru, a dla ciemniejszego koloru parÄ™ Å‚yżeczek karmelu, wysadzićdobrze i podać do sztuki miÄ™sa lub kotletów z kartofli.257.Sos á la Maitre d HotelUgotować trochÄ™ kartofli pokrajanych w kostkÄ™.AyżkÄ™ Å›wieżego masÅ‚a zasmażyć na biaÅ‚o z Å‚yżkÄ…mÄ…ki, rozprowadzić mlekiem lub na pół rosoÅ‚em i Å›mietankÄ…, posolić, dać trochÄ™ biaÅ‚ego pieprzu,wsypać zielonej pietruszki drobno posiekanej i zagotować, a wrzuciwszy ugotowane kartofle, polaćniÄ… sztukÄ™ miÄ™sa.258.Sos Bordelaise do miÄ™saZrobić tak samo jak sos do ryb, tylko zamiast rozprowadzić smakiem z ryb, zalać go bulionemrozpuszczonym w rosole.Osobno ugotować kawaÅ‚ek szpiku woÅ‚owego, ale nie rozgotować, aby siÄ™daÅ‚ pokrajać w kostkÄ™ i przed wydaniem wÅ‚ożyć do sosu.Sos ten wyborny do kotletów, wszelkiegomiÄ™sa i do antrykotu.259.Sos SoubisePięć lub sześć cebul pokrajać, sparzyć wrzÄ…cÄ… wodÄ… i dusić z Å‚yżkÄ… masÅ‚a na wolnym ogniu, aby siÄ™nie zrumieniÅ‚y, sos ten bowiem musi być zupeÅ‚nie biaÅ‚y.Rozprowadzić trochÄ™ rosoÅ‚em i przetrzećprzez sito.AyżkÄ™ mÄ…ki rozbić w pół kwarcie sÅ‚odkiej Å›mietanki, wÅ‚ożyć przetartÄ… cebulÄ™, rozkłócić62dobrze, zagotować, dodać szczyptÄ… soli i cukru.Sos ten powinien być bardzo gÄ™sty, podaje siÄ™ dobaranich kotletów, lub karczochów.260.Sos BearnaiseUtrzeć na tarce jednÄ… dużą cebulÄ™, sparzyć ukropem, aby gorycz wyszÅ‚a, zalać dwiema Å‚yżkami wodyi gotować przez 5 minut, potem rozbić 3 żółtka z trzema Å‚yżkami oliwy, wlać dwie Å‚yżki octu, dwieÅ‚yżki wody, wsypać trochÄ™ soli, trochÄ™ biaÅ‚ego pieprzu, dodać to wszystko do gotujÄ…cej siÄ™ cebuli,wstawić w naczynie z gotujÄ…cÄ… siÄ™ wodÄ… i mieszać tak dÅ‚ugo, aż sos zgÄ™stnieje, (powinien być takgÄ™sty jak majonez), uważajÄ…c jednak, by siÄ™ nie zagotowaÅ‚, bo żółtka siÄ™ zwarzÄ….Sos ten podaje siÄ™ dowszystkich miÄ™s woÅ‚owych smażonych po angielsku.261.Sos Aux Finnes-HerbesZrobić biaÅ‚Ä… zaprażkÄ™ z Å‚yżki masÅ‚a i mÄ…ki, rozprowadzić rosoÅ‚em, posolić, wlać szklankÄ™ biaÅ‚egowina, wcisnąć trochÄ™ cytryny i zagotować aż do odpowiedniej gÄ™stoÅ›ci.Potem wsypać sporo drobnosiekanej pietruszki i kopru, a na wydaniu wymieszać z kawaÅ‚kiem Å›wieżego masÅ‚a utartego z dwomażółtkami.262.Sos ColbertZrobić rumianÄ… zaprażkÄ™ z Å‚yżki mÄ…ki i masÅ‚a, rozprowadzić bulionem, dodać szczyptÄ™ pieprzu, soli,wcisnąć sok z pół cytryny, i wsypać drobno posiekanej zielonej pietruszki.263.Sos angielski do rybAyżkÄ™ masÅ‚a rozetrzeć z Å‚yżkÄ… mÄ…ki, rozprowadzić smakiem z ryby, posolić, wsypać dwie Å‚yżkiutartego sera szwajcarskiego, rozbić dobrze i polać rybÄ™ gotowanÄ… przed podaniem na półmisku.264.Sos genewski do rybKawaÅ‚ek mÅ‚odej sÅ‚oniny, marchew, pietruszkÄ™, seler, parÄ™ grzybów Å›wieżych lub pieczarek, pokrajać wkawaÅ‚ki, zalać rosoÅ‚em i dusić do miÄ™kkoÅ›ci, a potem zrumienić.Wsypać Å‚yżkÄ™ mÄ…ki, cztery sardeleobrane z oÅ›ci i posiekane, dodać trochÄ™ korzeni, zalać rosoÅ‚em, zagotować i przefasować przez sito.Wlać kieliszek biaÅ‚ego wina lub Madery i podać do ryb.63265.Sos mózgowyPół mózgu woÅ‚owego lub caÅ‚y cielÄ™cy, obgotować w sÅ‚onej wodzie z cebula, korzeniami i sokiem zcytryny.Gdy przestygnie, wyjąć z wody i pokrajać w kostkÄ™, zrobić biaÅ‚Ä… zasmażkÄ™ z Å‚yżki masÅ‚a imÄ…ki, rozprowadzić rosoÅ‚em, zalać kwaterkÄ… kwaÅ›nej Å›mietany, posolić, wcisnąć soku z cytryny dosmaku, dać trochÄ™ skórki cytrynowej otartej na tarce i zagotować.Przed wydaniem zaciÄ…gnąć go 2-mażółtkami i wrzucić mózg pokrajany.Podaje siÄ™ do kotletów cielÄ™cych lub sznycli woÅ‚owych.266.Sos gÅ‚ogowy ze Å›mietankÄ…Rozbić pół litra Å›mietanki sÅ‚odkiej z pół Å‚yżkÄ… mÄ…ki, wÅ‚ożyć do niej dwie Å‚yżki marmelady gÅ‚ogowej,jeÅ›li za kwaÅ›ny pocukrować do smaku, rozbić dobrze, zagotować i podać do kotletów siekanychcielÄ™cych lub do boczku z dzika.267.MasÅ‚o ciemne au beurre noirDwie Å‚yżki octu winnego wlać na patelniÄ™ i zagotować z korzeniami.Na drugiej patelni Å‚yżkęświeżego masÅ‚a zrumienić aż na ciemno-brÄ…zowy kolor, wtedy wlać czysty ocet bez korzeni dozrumienionego masÅ‚a i wsypać zielonej pietruszki.Polewa siÄ™ tem masÅ‚em rybÄ™ lub jaja sadzone.268.MasÅ‚o z rumianÄ… buÅ‚eczkÄ…AyżkÄ™ masÅ‚a zrumienić, wsypać Å‚yżkÄ™ tartej buÅ‚ki, zasmażyć, aby i buÅ‚eczka nabraÅ‚a rumianego kolorui polać jarzyny lub mÄ…czne potrawy.269.Sos tatarskiUbić zwykÅ‚y sos majonezowy z 6-ciu lub 8-miu jaj i odpowiedniej iloÅ›ci oliwy, dodać soli, trochÄ™biaÅ‚ego pieprzu, dwie Å‚yżeczki biaÅ‚ej angielskiej musztardy, kilka korniszonów drobno posiekanych,na koniec noża cukru i ćwierć szklanki wody zimnej, którÄ… siÄ™ daje, aby sos zbielaÅ‚.JeÅ›li sos za maÅ‚okwaÅ›ny, to dodać soku cytrynowego do smaku i na wolnym ogniu ubijać go tak dÅ‚ugo, aż zgÄ™stnieje,uważajÄ…c jednak, aby siÄ™ nie zagotowaÅ‚ [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]