[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Pokraja j w równe kawa kiwraz z nerk i poda z jarzyn , sa at lub kompotem.408.Comber z beszamelemTak przygotowany i upieczony comber ciel cy jak poprzedni, pokraja w uko neplastry po obu stronach ko ci grzbietowej, smarowa ka dy kawa ek sosem beszamelowym,z o y na powrót w ca o na d ugim pó misku, ugarnirowa po bokach ca ymi duszonymipieczarkami, krokietami z kartofli i knelkami z ciel ciny i z drobiu, zala po wierzchu resztsosu, pokropi mas em i zapiec w gor cym piecu przez 15 minut.409.Kalbsteak z jajemWykroi kawa ki czystego mi sa z pieczeni ciel cej lub nerkówki, rozbi , uformowaokr g e befsztyki, posoli , obsypa m k i sma y najpierw na rozpalonym ma le, aby sipr dko zrumieni y, potem dosma a na wolnym ogniu by w rodku dosz y.Ciel cinaniedosma ona jest niesmaczna i niezdrowa.Osobno usma y na ma le w formie od do kówpo jednem jajku licz c na ka dy kalbesteak, uwa aj c aby si tylko bia ko ci o, po o y nawierzchu i podla mas em, w którym si sma y y lub g stym rozpuszczonym bulionem.410.Sznycle naturalneZ pieczeni ciel cej ukraja pod u ne plastry mi sa, rozbi pa k , obsypa m k isma y na wolnym ogniu, obrumieniwszy j zrazu na rozpalonym ma le.Potem u o y napó misku oparte uko nie jeden na drugimi da na ka dy plasterek cytryny i kawa eczek mas asardelowego lub szczypiorkowego.Do mas a, w którym si sma y y, doda dwie y kibulionu, zagotowa i poda sznycle.411.Sznycle ciel ce z sardelamiUsma y jak poprzednie, a na ka dym sznyclu po o y uko nie kilka pasków zwymoczonych i obranych z o ci sardeli.Po wierzchu pola mas em, w którym si sma y y,zagotowanym z trzema y kami rozpuszczonego bulionu.412.Sznycle ciel ce po cesarskuUkroi cienkie sznycle z pieczeni ciel cej, rozbi je pa k , naszpikowa s onin ,posoli , otarza w m ce i obrumieni na rozpalonym ma le Potem w rondelku zala je wierlitrem kwa nej mietany rozbitej z pó y eczk m ki, wcisn soku z cytryny, utrze trochskórki cytrynowej, wrzuci gar wymoczonych kaparów i dusi razem przez 25 minut.413.Kotlety zapiekane z pieca z beszamelemPrzyrz dzi kotlety jak podane powy ej i obrumieni po obu stronach, Potem u o yjeden na drugim na pó misku, da na ka dy plasterek cytryny, ugarnirowa ca ymi kartoflamilub krokietami z kartofli, zala sosem beszamelowym z kwa nej mietany z cytryn i zapiecna ruszcie w gor cym piecu przez 15 minut.414.Kotlety ciel ce duszone z pieczarkamiPokraja cienkie kotlety z nerkówki ciel cej lub od przodu, obskroba mi so od ko ci,urobi zgrabne kotlety, posoli , otarza w m ce i obrumieni na ma le.Potem przygotowasporo male kich pieczarek, obci gn z nich skórk , wyp uka i obgotowa na rosole.Na tymsmaku zrobi sos maderowy, w o y do niego kotlety i dusi przez 10 minut; pieczarki zadusi z mas em i po ówk sparzonej i na tarce utartej cebuli.Przed wydaniem u o ypieczarki w rodku pó miska, obstawi naoko o kotletami, które ubra w papiloty, a sososobno w sosjerce.415.Kotlety ciel ce á la financiereUrobi kotlety ciel ce z kostkami, rozbi , posoli i usma y na rozpalonym ma le.Osobno przygotowa sos rumiany á la financiere.Gdy kotlety gotowe, u o y je jeden nadrugim, na kostki za o y papiloty, po bokach ugarnirowa przysma anymi kartoflami lubkrokietami z kartofli i obla sosem, uwa aj c, by nie zwala papilotów; reszt sosu poda wsosjerce.416.Kotlety po w gierskuUsma y kotlety ciel ce z kostkami, a potem dusi je jeszcze przez pi minut wnast puj cym sosie: na ma le pozosta em od sma enia kotletów zrobi zapra k z pó y kim ki, rozprowadzi j pó y eczk wody lub roso u, wla wier litra kwa nej mietany,wsypa pó y eczki papryki i soli do smaku.Do takich kotletów poda mo na kartofle, kluskilub ry.417 Kotlety ciel ce siekane po w oskuPrzygotowa i usma y kotlety; osobno ugotowa najcie szy makaron w oski.Po o y go na rodku pó miska, naoko o obstawi kotletami, pola wszystko suto czystymsosem pomidorowym, posypa parmezanem i da do gor cego pieca na 15 minut.418.Mostek ciel cy nadziewany w tróbkZrobi farsz z y ki mas a zatartej z 2 ó tkami, pó bu ki umaczanej w mleku, gar cizielonej pietruszki, soli i pieprzu.Usieka drobno kawa ek surowej w tróbki ciel cej,przefasowa przez sito i wymiesza z farszem, którym nadzia adny gruby mostek ciel cy iupiec w piecu jak poprzedni.419.Mostek ciel cy po wiede sku.Ugotowa z jarzyNiema tekstu.423.Bigos ciel cy z jab kamiPozosta pieczon ciel cin pokraja w kostk , tak samo pokraja w kostk dwa lubtrzy kwaskowate jab ka obrane z upiny, które zagotowa raz jeden zalawszy tyle wody, abyzaledwie jab ka przykry a.Zrobi rumian zapra k z y ki m ki, rozprowadzi roso em lubbulionem, w o y mi so i jab ka wraz ze smakiem, w którym si gotowa y, posoli ,pocukrowa i poddusi z 10 minut.Taki bigosik bardzo ch tnie jadaj chorzy.Wybrana na bigos ciel cina mo e by z nerk i t uszczem.424.Vol-au-vent z ciel cinyUgotowa na smaku z jarzyn i cebuli kawa ek t ustego brustu ciel cego.Gdy mi kkiwyj , obra z ko ci i pokraja w grub kostk , a rosó przecedzi i na tym rosole ugotowakawa ek amoretek czyli mlecza kawa ek mózgu ciel cego, jedn ca nerk ciel c , kilkapieczarek, uwa aj c, aby ka da rzecz by a w miar ugotowana [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl milosnikstop.keep.pl
.Pokraja j w równe kawa kiwraz z nerk i poda z jarzyn , sa at lub kompotem.408.Comber z beszamelemTak przygotowany i upieczony comber ciel cy jak poprzedni, pokraja w uko neplastry po obu stronach ko ci grzbietowej, smarowa ka dy kawa ek sosem beszamelowym,z o y na powrót w ca o na d ugim pó misku, ugarnirowa po bokach ca ymi duszonymipieczarkami, krokietami z kartofli i knelkami z ciel ciny i z drobiu, zala po wierzchu resztsosu, pokropi mas em i zapiec w gor cym piecu przez 15 minut.409.Kalbsteak z jajemWykroi kawa ki czystego mi sa z pieczeni ciel cej lub nerkówki, rozbi , uformowaokr g e befsztyki, posoli , obsypa m k i sma y najpierw na rozpalonym ma le, aby sipr dko zrumieni y, potem dosma a na wolnym ogniu by w rodku dosz y.Ciel cinaniedosma ona jest niesmaczna i niezdrowa.Osobno usma y na ma le w formie od do kówpo jednem jajku licz c na ka dy kalbesteak, uwa aj c aby si tylko bia ko ci o, po o y nawierzchu i podla mas em, w którym si sma y y lub g stym rozpuszczonym bulionem.410.Sznycle naturalneZ pieczeni ciel cej ukraja pod u ne plastry mi sa, rozbi pa k , obsypa m k isma y na wolnym ogniu, obrumieniwszy j zrazu na rozpalonym ma le.Potem u o y napó misku oparte uko nie jeden na drugimi da na ka dy plasterek cytryny i kawa eczek mas asardelowego lub szczypiorkowego.Do mas a, w którym si sma y y, doda dwie y kibulionu, zagotowa i poda sznycle.411.Sznycle ciel ce z sardelamiUsma y jak poprzednie, a na ka dym sznyclu po o y uko nie kilka pasków zwymoczonych i obranych z o ci sardeli.Po wierzchu pola mas em, w którym si sma y y,zagotowanym z trzema y kami rozpuszczonego bulionu.412.Sznycle ciel ce po cesarskuUkroi cienkie sznycle z pieczeni ciel cej, rozbi je pa k , naszpikowa s onin ,posoli , otarza w m ce i obrumieni na rozpalonym ma le Potem w rondelku zala je wierlitrem kwa nej mietany rozbitej z pó y eczk m ki, wcisn soku z cytryny, utrze trochskórki cytrynowej, wrzuci gar wymoczonych kaparów i dusi razem przez 25 minut.413.Kotlety zapiekane z pieca z beszamelemPrzyrz dzi kotlety jak podane powy ej i obrumieni po obu stronach, Potem u o yjeden na drugim na pó misku, da na ka dy plasterek cytryny, ugarnirowa ca ymi kartoflamilub krokietami z kartofli, zala sosem beszamelowym z kwa nej mietany z cytryn i zapiecna ruszcie w gor cym piecu przez 15 minut.414.Kotlety ciel ce duszone z pieczarkamiPokraja cienkie kotlety z nerkówki ciel cej lub od przodu, obskroba mi so od ko ci,urobi zgrabne kotlety, posoli , otarza w m ce i obrumieni na ma le.Potem przygotowasporo male kich pieczarek, obci gn z nich skórk , wyp uka i obgotowa na rosole.Na tymsmaku zrobi sos maderowy, w o y do niego kotlety i dusi przez 10 minut; pieczarki zadusi z mas em i po ówk sparzonej i na tarce utartej cebuli.Przed wydaniem u o ypieczarki w rodku pó miska, obstawi naoko o kotletami, które ubra w papiloty, a sososobno w sosjerce.415.Kotlety ciel ce á la financiereUrobi kotlety ciel ce z kostkami, rozbi , posoli i usma y na rozpalonym ma le.Osobno przygotowa sos rumiany á la financiere.Gdy kotlety gotowe, u o y je jeden nadrugim, na kostki za o y papiloty, po bokach ugarnirowa przysma anymi kartoflami lubkrokietami z kartofli i obla sosem, uwa aj c, by nie zwala papilotów; reszt sosu poda wsosjerce.416.Kotlety po w gierskuUsma y kotlety ciel ce z kostkami, a potem dusi je jeszcze przez pi minut wnast puj cym sosie: na ma le pozosta em od sma enia kotletów zrobi zapra k z pó y kim ki, rozprowadzi j pó y eczk wody lub roso u, wla wier litra kwa nej mietany,wsypa pó y eczki papryki i soli do smaku.Do takich kotletów poda mo na kartofle, kluskilub ry.417 Kotlety ciel ce siekane po w oskuPrzygotowa i usma y kotlety; osobno ugotowa najcie szy makaron w oski.Po o y go na rodku pó miska, naoko o obstawi kotletami, pola wszystko suto czystymsosem pomidorowym, posypa parmezanem i da do gor cego pieca na 15 minut.418.Mostek ciel cy nadziewany w tróbkZrobi farsz z y ki mas a zatartej z 2 ó tkami, pó bu ki umaczanej w mleku, gar cizielonej pietruszki, soli i pieprzu.Usieka drobno kawa ek surowej w tróbki ciel cej,przefasowa przez sito i wymiesza z farszem, którym nadzia adny gruby mostek ciel cy iupiec w piecu jak poprzedni.419.Mostek ciel cy po wiede sku.Ugotowa z jarzyNiema tekstu.423.Bigos ciel cy z jab kamiPozosta pieczon ciel cin pokraja w kostk , tak samo pokraja w kostk dwa lubtrzy kwaskowate jab ka obrane z upiny, które zagotowa raz jeden zalawszy tyle wody, abyzaledwie jab ka przykry a.Zrobi rumian zapra k z y ki m ki, rozprowadzi roso em lubbulionem, w o y mi so i jab ka wraz ze smakiem, w którym si gotowa y, posoli ,pocukrowa i poddusi z 10 minut.Taki bigosik bardzo ch tnie jadaj chorzy.Wybrana na bigos ciel cina mo e by z nerk i t uszczem.424.Vol-au-vent z ciel cinyUgotowa na smaku z jarzyn i cebuli kawa ek t ustego brustu ciel cego.Gdy mi kkiwyj , obra z ko ci i pokraja w grub kostk , a rosó przecedzi i na tym rosole ugotowakawa ek amoretek czyli mlecza kawa ek mózgu ciel cego, jedn ca nerk ciel c , kilkapieczarek, uwa aj c, aby ka da rzecz by a w miar ugotowana [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]