[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Strącanie białek za pomocą anionówDo czterech probówek zawierających po 2 cm3 roztworu białka dodać kolejno:2cm3 kwasu truchlorooctowego, kilka kropel kwasu sulfosalicylowego, kwasu pikrynowego i kwasu fosforowolframowego.W każdej probówce wytrąca się białko w formie soli z odpo-wiednim anionem.Wysalanie białekWysalanie białka jaja kurzego (oddzielenie albumin od globulin)Do 15cm3 roztworu białka jaja kurzego dodać 15cm3 nasyconego roztworu (NH4)2SO4 i zmieszać.Strąca się kłaczkowaty osad globu-lin.Osad odsączyć (lub odwirować) i pozostawić do dalszego doświadczenia, a przesącz zebrać w niewielkiej zlewce.Do przesączu dodawać małymi porcjami stały sproszkowany siarczan amonu do stanu nasycenia, tj.tak długo, dopóki na dnie zlewki pozostaje kil-ka kryształów nie rozpuszczonej soli.Z roztworu wydziela się osad albumin.Oddzielić osad przez odsączenie lub odwirowanie.Do każdego osadu - globulin i albumin - oddzielnie, dodać wody dest.Obserwuje się rozpuszczenie osadów.Z każdym roztworem wykonać próbę biuretową.Wysalanie białek osoczaDo 15 cm3 osocza dodać 5cm3 nasyconego roztworu (NH4)2SO4 (25% nasycenia).Mieszaninę dokładnie wymieszać i po kilku minu-tach odwirować.Wytrąca się osad fibrynogenu.Płyn znad osadu zdekantować, a osad rozpuścić w 15cm3 0,09% NaCl.Powstaje opa-lizujący roztwór (frakcja I), w którym należy wykryć białko metodą biuretową.Z probówki zawierającej płyn znad osadu fibrynogenu pobrać 10cm3 i przenieść do suchej probówki.W pozostałości (frakcja II) wykryć białko metodą biuretową.Do pobranych 10 cm3 płynu dodać 5 cm3 nasyconego (NH4)2SO4 (50% nasycenia).Wytrąca się osad globulin.Powstałą mieszaninę po 10 min.wirować.Osad rozpuścić w 0,09% NaCl i wykonać reakcję biuretową.Pozostały żółtawy roztwór zawiera albuminy (frakcja III).Stwierdzić obecność białka metodą biuretową.W każdej z frakcji (I, II i III) oznaczyć ilościowo białko metodą biuretową i Lowry`ego.Denaturacja białekDenaturacja cieplnaDo 2 cm3 białka dodać dwie krople kwasu octowego i ogrzać do wrzenia.Wytrąca się biały osad białka, który staje się obfitszy po dodaniu NaCl lub MgCO4Działanie etanoluDo 1 cm3 białka dodać 3 cm3 etanolu.Wytrąca się osad rozpuszczalny w wodzie.Wykonać analogiczną próbę, zostawiając mieszani-nę na godzinę.Po upływie tego czasu osad nie rozpuszcza się.Działanie stężonego HNO33 (odczyn Hellera)Do probówki wprowadzić 1 cm3 stęż.HNO3, a następnie ostrożnie, po ścianach pochyło trzymanej probówki dolewać taką samą obję-tość roztworu białka.W miejscu zetknięcia się obu płynów powstaje biały pierścień wytrąconego białka.Na podstawie grubości pier-ścienia można do pewnego stopnia wnioskować o stężeniu białka w roztworze.Reakcja ta ma zastosowanie do wykrywanie białka w moczu.EnzymyEnzymy są biologicznymi katalizatorami (biokatalizatorami), wytwarzanymi przez organizmy żywe.Działanie ich polega na przy-śpieszaniu lub nadawaniu odpowiedniego kierunku reakcjom chemicznym zachodzącym w żywej komórce, jak też poza nią.Wykrywanie katazy2 cm3 wyciągu ziemniaczanego ogrzać w probówce do wrzenia, oziębić i dodać 1 cm3 H2O2.Wynik reakcji jest negatywny.Pod wpływem wyższej temperatury nastąpiła inaktywacja enzymu - katalazy.Wykrywanie peroksydazyDo 2 cm3 wyciągu ziemniaczanego dadać kilka kropel benzydyny i kilka kropel H2O2.Pojawia się niebieskie zabarwienie.Wykrywanie oksydazDo trzech probówek wlać po 5cm3 wyciągu ziemniaczanego.Następnie do każdej probówki wprowadzić kolejno, do pierwszej 10 kropli roztworu fenolu, do drugiej - 10kropli pirokatechiny, do trzeciej - 10 kropli roztworu piragallolu.Zawartość probówek wymie-szać i obserwować zmianę zabarwienia [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • milosnikstop.keep.pl