[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.15 KTeraz moge wyliczyc cieplo topnienia lodu Cx :Blad Cx oblicze z rozniczki zupelnej:Wartosci jakie przyjalem do obliczen:ml = 0.043 95 kg ml = 0.000 02 kgcw = 4185 J/kg K cw = 8 J/kg Kmw= 0.263 78 kg mw = 0.000 02 kgck = 879 J/kg K ck = 1 J/kg Kmk = 0.090 52 kg mk = 0.000 01 kgR = 1 950 000 J/m3 K R = 80 000 J/m3 KV = 0.000 000 25 m3 V = 0.000 000 02 m3Tw = 315.55 K Tw = 0.2 KTk = 299.55 K Tk = 0.2 KTt = 273.15 K(uwaga: zapis m3 oznacza metr szescienny)Z obliczen:Cx = 320 541.7584 J/kgCx = 12 453.92341 J/kgOstatecznie Cx=(320 500 +-12 500) J/kgBlad wzgledny :WNIOSKI :Celem cwiczenia bylo zmierzenie ciepla topnienia lodu.Pomiary daly wynik 320500 J/kg.Wartosc ciepla topnienia podawana w tablicach fizycznych wynosi 340000 J/kg.Blad bezwzgledny wyniku to 12453 J/kg co jest spora wartoscia, lecz jako blad wzgledny daje ostatecznie 3.88 % (mysle, ze jest to niezle).Na wykresie topnienia (na papierze milimetrowym) widac, ze charakterystyka jest "zaokraglona", nie ma tam katow ostrych (teoretycznie - bez uwzgledniania warunkow praktycznych pomiaru powinny byc ostre).Wynika to z bezwladnosci cieplnej wszystkich elementow bioracych udzial praktycznie w wymianie ciepla, wiec : kalorymetr, woda, termometr, mieszadelko kalorymetru, powietrze w kalorymetrze i poza nim, stol na ktorym stal kalorymetr.Najwiekszy wplyw na zaokroglenie charakterystyki mialy czynniki bezposrednio stykajace sie z lodem.Pomiar ciepla topnienia lodu byl posredni (nie mozna zmierzyc tego bezposrednio - nalezy wyliczyc ze wzoru).W zwiazku z tym, ze wzor byl dosc rozbudowany i skladal sie z wielu zmiennych.Na blad pomiaru wplywalo wiele czynnikow takich jak :dokladnosc pomiaru mas (kalorymetru, kalorymetru z woda, kolorymetru z woda i lodem)dokladnosc pomiaru objetosci pojemniczka z rtecia w termometrzedokladnosc pomiaru temperatury w roznych chwilachSposrod tych roznych przyczyn najwiekszy wplyw na blad mialy : dokladnosc pomiaru temperatury koncowej calego uklady i dokladmosc pomiaru temperatury poczatkowej wody w kalorymetrze.Generalnie na bledy najbardziej wplyna pomiar temperatury.Dodatkowo niedokladnosci mogly byc zwiazane z wymiana ciepla miedzy kalorymetrem, a powietrzem (niedokladne odizolowanie wewnetrznego naczynia kalorymetru od zewnetrznego).Pewna wymiane ciepla z otoczeniem dawal takze termometr i mieszadelko kalorymetru [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl milosnikstop.keep.pl
.15 KTeraz moge wyliczyc cieplo topnienia lodu Cx :Blad Cx oblicze z rozniczki zupelnej:Wartosci jakie przyjalem do obliczen:ml = 0.043 95 kg ml = 0.000 02 kgcw = 4185 J/kg K cw = 8 J/kg Kmw= 0.263 78 kg mw = 0.000 02 kgck = 879 J/kg K ck = 1 J/kg Kmk = 0.090 52 kg mk = 0.000 01 kgR = 1 950 000 J/m3 K R = 80 000 J/m3 KV = 0.000 000 25 m3 V = 0.000 000 02 m3Tw = 315.55 K Tw = 0.2 KTk = 299.55 K Tk = 0.2 KTt = 273.15 K(uwaga: zapis m3 oznacza metr szescienny)Z obliczen:Cx = 320 541.7584 J/kgCx = 12 453.92341 J/kgOstatecznie Cx=(320 500 +-12 500) J/kgBlad wzgledny :WNIOSKI :Celem cwiczenia bylo zmierzenie ciepla topnienia lodu.Pomiary daly wynik 320500 J/kg.Wartosc ciepla topnienia podawana w tablicach fizycznych wynosi 340000 J/kg.Blad bezwzgledny wyniku to 12453 J/kg co jest spora wartoscia, lecz jako blad wzgledny daje ostatecznie 3.88 % (mysle, ze jest to niezle).Na wykresie topnienia (na papierze milimetrowym) widac, ze charakterystyka jest "zaokraglona", nie ma tam katow ostrych (teoretycznie - bez uwzgledniania warunkow praktycznych pomiaru powinny byc ostre).Wynika to z bezwladnosci cieplnej wszystkich elementow bioracych udzial praktycznie w wymianie ciepla, wiec : kalorymetr, woda, termometr, mieszadelko kalorymetru, powietrze w kalorymetrze i poza nim, stol na ktorym stal kalorymetr.Najwiekszy wplyw na zaokroglenie charakterystyki mialy czynniki bezposrednio stykajace sie z lodem.Pomiar ciepla topnienia lodu byl posredni (nie mozna zmierzyc tego bezposrednio - nalezy wyliczyc ze wzoru).W zwiazku z tym, ze wzor byl dosc rozbudowany i skladal sie z wielu zmiennych.Na blad pomiaru wplywalo wiele czynnikow takich jak :dokladnosc pomiaru mas (kalorymetru, kalorymetru z woda, kolorymetru z woda i lodem)dokladnosc pomiaru objetosci pojemniczka z rtecia w termometrzedokladnosc pomiaru temperatury w roznych chwilachSposrod tych roznych przyczyn najwiekszy wplyw na blad mialy : dokladnosc pomiaru temperatury koncowej calego uklady i dokladmosc pomiaru temperatury poczatkowej wody w kalorymetrze.Generalnie na bledy najbardziej wplyna pomiar temperatury.Dodatkowo niedokladnosci mogly byc zwiazane z wymiana ciepla miedzy kalorymetrem, a powietrzem (niedokladne odizolowanie wewnetrznego naczynia kalorymetru od zewnetrznego).Pewna wymiane ciepla z otoczeniem dawal takze termometr i mieszadelko kalorymetru [ Pobierz całość w formacie PDF ]