X




[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Kwiaty zawiązują się na łodydze w specjalnych pochwach,bardzo drobne, niepozorne, zielonawożółte, umieszczone w szczytowej5 10 cm długiej kolbie.Owoce (brunatnawe, suche torebki) w naszychwarunkach klimatycznych nie dojrzewają, więc tatarak rozmnaża sięprzez odrastające kłącza.I właśnie owo długie (do 50 cm), podwodne,walcowate (około 3 cm średnicy) kłącze z licznymi korzeniamiwyrastającymi w jego dolnej części stanowi surowiec zielarski.Zbierasię je od wiosny do jesieni, odrzuca części nadziemne i nadpsute,oczyszcza z korzeni, płucze dokładnie (można nawet okorować), tnie165 na kilkunastocentymetrowe odcinki (grubsze partie radzę jeszczeprzeciąć podłużnie) i suszy w temperaturze do 40�C.W kłączu tataraku (o przyjemnym zapachu i smaku korzennogorz-kawym) zawartych jest wiele cennych związków leczniczych, m.in.olejek eteryczny z kilkudziesięcioma składnikami, gorycze, garbniki,aminy, węglowodany, kwasy organiczne, kwas askorbinowy (witaminaC) i sole mineralne.Zawarte w kłączach gorycze pobudzają wydzielanie soku żołąd�kowego, poprawiają cały proces trawienia i przyswajania pokarmów,działają rozkurczowo na drogi żółciowe i moczowe, jeśli te, czywiście,są nadmiernie skurczone.Dzięki azaronowi  jednemu ze składnikówolejku eterycznego  tatarak działa uspokajająco i wzmacniająco(również na włosy!).Można mu również przypisać właściwości przeciw�bólowe.A oto w jakich formach możemy go stosować:Napar z kłącza.1/2 łyżki rozdrobnionych kłączy tataraku zalewamyszklanką wrzątku i parzymy przez 10 15 minut.Po odcedzeniupijemy 2 3 szklanki dziennie przed posiłkiem dla poprawy trawienia.Taką herbatkę zaleca się niekiedy ludziom starszym, a także rekon�walescentom i osobom nadmiernie przemęczonym jako kurację wzmac�niającą.Sproszkowane kłącze.1,5 3 gramowe porcje proszku (suszonegomielonego kłącza) można zażywać 2 5 razy dziennie w schorzeniachprzewodu pokarmowego, a także jako środek uspokajający.(W Indiachtatarakiem leczy się nawet silne postacie nerwic, ale tam olejeketeryczny zawiera ponad 80% azoronu  w polskim znajduje siętylko kilkanaście procent tej substancji).Odwar z kłącza.1,5 2 łyżki rozdrobnionych kłączy tatarakuzalewamy 3 szklankami wody i gotujemy przez około 5 minut nawolnym ogniu pod przykryciem.Odstawiamy na kilkanaście minuti przecedzamy.Odwarem płuczemy jamę ustną i gardło w stanachzapalnych, stosujemy go do spłukiwania głowy  np.w przypadkułupieżu czy nadmiernym łysieniu, a także dolewamy (około 1,5 1) dowanny, aby otrzymać wzmacniającą kąpiel.W aptekach można kupić olejek tatarakowy i zażywać 1 4 kroplina cukier 2 3 razy dziennie przed jedzeniem dla pobudzenia żołądka;można go też wcierać w skórę przy bólach kostnych, stawowychi nerwobólach.Do płukania ust i gardła używamy 5 kropli olejku na0,5 szklanki wody.Kłącze tataraku wchodzi m.in.w skład leczących nieżyty żołądkatabletek Camal gi na, Gast r i n, Gas t r o, Wi kal i na, a także166 J **8g�**-proszku Gas t r ochol , granulatu ziołowego Ur ogr an i kropliHer bogas t r i n.O leczniczych właściwościach tataraku pisze już w XVI wiekuMarcin z Urzędowa i Syreniusz.Słynny Albertus Magnus twierdzi, żesok wyciśnięty z korzenia kalmusa wzmacnia doskonale wzrok.KsiądzKneipp stosował szuwar przy cierpieniach nerwowych i próchnicykości  posypywał bandaże proszkiem z kłącza tataraku, zwilżałalkoholem i owijał nimi chore miejsca.A doktor W.Bohn pisał przedwojną:  Skorfulicznym i rachitycznym dzieciom służą nacieraniapleców tynkturą kalmusową do szybkiego wzmocnienia.Korzeńkalmusowy nadaje się w ogóle do stosowania przy chronicznychi konstytucjonalnych chorobach."Do dziś w niektórych wsiach przetrwał zwyczaj strojenia izb naZielone Zwiątki liśćmi tataraku.Szkoda, że już nie piecze się chlebana tych liściach jako na aromatycznej podkładce.Można za to choćbyzaraz przygotować samemu pyszne i zdrowe cukierki z szuwaru! Otoprzepis wyszperany w starym zielniku:  Korzeń (kłącze  przyp.aut.)oczyszcza się dokładnie z powierzchownej skórki, kraje w kostkii gotuje w wodzie aż do miękkości, przez co odejmuje mu sięnadmierną gorycz, poczem osusza się nieco, kraje w talarki i gotujew zagęszczonym syropie z rozpuszczonego w wodzie, wygotowanegodo należytej gęstości cukru, ciągle mieszając [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • milosnikstop.keep.pl