[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Kwiaty zawiÄ…zujÄ… siÄ™ na Å‚odydze w specjalnych pochwach,bardzo drobne, niepozorne, zielonawożółte, umieszczone w szczytowej5 10 cm dÅ‚ugiej kolbie.Owoce (brunatnawe, suche torebki) w naszychwarunkach klimatycznych nie dojrzewajÄ…, wiÄ™c tatarak rozmnaża siÄ™przez odrastajÄ…ce kÅ‚Ä…cza.I wÅ‚aÅ›nie owo dÅ‚ugie (do 50 cm), podwodne,walcowate (okoÅ‚o 3 cm Å›rednicy) kÅ‚Ä…cze z licznymi korzeniamiwyrastajÄ…cymi w jego dolnej części stanowi surowiec zielarski.ZbierasiÄ™ je od wiosny do jesieni, odrzuca części nadziemne i nadpsute,oczyszcza z korzeni, pÅ‚ucze dokÅ‚adnie (można nawet okorować), tnie165 na kilkunastocentymetrowe odcinki (grubsze partie radzÄ™ jeszczeprzeciąć podÅ‚użnie) i suszy w temperaturze do 40°C.W kÅ‚Ä…czu tataraku (o przyjemnym zapachu i smaku korzennogorz-kawym) zawartych jest wiele cennych zwiÄ…zków leczniczych, m.in.olejek eteryczny z kilkudziesiÄ™cioma skÅ‚adnikami, gorycze, garbniki,aminy, wÄ™glowodany, kwasy organiczne, kwas askorbinowy (witaminaC) i sole mineralne.Zawarte w kÅ‚Ä…czach gorycze pobudzajÄ… wydzielanie soku żoÅ‚Ä…d­kowego, poprawiajÄ… caÅ‚y proces trawienia i przyswajania pokarmów,dziaÅ‚ajÄ… rozkurczowo na drogi żółciowe i moczowe, jeÅ›li te, czywiÅ›cie,sÄ… nadmiernie skurczone.DziÄ™ki azaronowi  jednemu ze skÅ‚adnikówolejku eterycznego  tatarak dziaÅ‚a uspokajajÄ…co i wzmacniajÄ…co(również na wÅ‚osy!).Można mu również przypisać wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciw­bólowe.A oto w jakich formach możemy go stosować:Napar z kÅ‚Ä…cza.1/2 Å‚yżki rozdrobnionych kÅ‚Ä…czy tataraku zalewamyszklankÄ… wrzÄ…tku i parzymy przez 10 15 minut.Po odcedzeniupijemy 2 3 szklanki dziennie przed posiÅ‚kiem dla poprawy trawienia.TakÄ… herbatkÄ™ zaleca siÄ™ niekiedy ludziom starszym, a także rekon­walescentom i osobom nadmiernie przemÄ™czonym jako kuracjÄ™ wzmac­niajÄ…cÄ….Sproszkowane kÅ‚Ä…cze.1,5 3 gramowe porcje proszku (suszonegomielonego kÅ‚Ä…cza) można zażywać 2 5 razy dziennie w schorzeniachprzewodu pokarmowego, a także jako Å›rodek uspokajajÄ…cy.(W Indiachtatarakiem leczy siÄ™ nawet silne postacie nerwic, ale tam olejeketeryczny zawiera ponad 80% azoronu  w polskim znajduje siÄ™tylko kilkanaÅ›cie procent tej substancji).Odwar z kÅ‚Ä…cza.1,5 2 Å‚yżki rozdrobnionych kÅ‚Ä…czy tatarakuzalewamy 3 szklankami wody i gotujemy przez okoÅ‚o 5 minut nawolnym ogniu pod przykryciem.Odstawiamy na kilkanaÅ›cie minuti przecedzamy.Odwarem pÅ‚uczemy jamÄ™ ustnÄ… i gardÅ‚o w stanachzapalnych, stosujemy go do spÅ‚ukiwania gÅ‚owy  np.w przypadkuÅ‚upieżu czy nadmiernym Å‚ysieniu, a także dolewamy (okoÅ‚o 1,5 1) dowanny, aby otrzymać wzmacniajÄ…cÄ… kÄ…piel.W aptekach można kupić olejek tatarakowy i zażywać 1 4 kroplina cukier 2 3 razy dziennie przed jedzeniem dla pobudzenia żoÅ‚Ä…dka;można go też wcierać w skórÄ™ przy bólach kostnych, stawowychi nerwobólach.Do pÅ‚ukania ust i gardÅ‚a używamy 5 kropli olejku na0,5 szklanki wody.KÅ‚Ä…cze tataraku wchodzi m.in.w skÅ‚ad leczÄ…cych nieżyty żoÅ‚Ä…dkatabletek Camal gi na, Gast r i n, Gas t r o, Wi kal i na, a także166 J **8g£**-proszku Gas t r ochol , granulatu zioÅ‚owego Ur ogr an i kropliHer bogas t r i n.O leczniczych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach tataraku pisze już w XVI wiekuMarcin z UrzÄ™dowa i Syreniusz.SÅ‚ynny Albertus Magnus twierdzi, żesok wyciÅ›niÄ™ty z korzenia kalmusa wzmacnia doskonale wzrok.KsiÄ…dzKneipp stosowaÅ‚ szuwar przy cierpieniach nerwowych i próchnicykoÅ›ci  posypywaÅ‚ bandaże proszkiem z kÅ‚Ä…cza tataraku, zwilżaÅ‚alkoholem i owijaÅ‚ nimi chore miejsca.A doktor W.Bohn pisaÅ‚ przedwojnÄ…:  Skorfulicznym i rachitycznym dzieciom sÅ‚użą nacieraniapleców tynkturÄ… kalmusowÄ… do szybkiego wzmocnienia.KorzeÅ„kalmusowy nadaje siÄ™ w ogóle do stosowania przy chronicznychi konstytucjonalnych chorobach."Do dziÅ› w niektórych wsiach przetrwaÅ‚ zwyczaj strojenia izb naZielone ZwiÄ…tki liśćmi tataraku.Szkoda, że już nie piecze siÄ™ chlebana tych liÅ›ciach jako na aromatycznej podkÅ‚adce.Można za to choćbyzaraz przygotować samemu pyszne i zdrowe cukierki z szuwaru! Otoprzepis wyszperany w starym zielniku:  KorzeÅ„ (kÅ‚Ä…cze  przyp.aut.)oczyszcza siÄ™ dokÅ‚adnie z powierzchownej skórki, kraje w kostkii gotuje w wodzie aż do miÄ™kkoÅ›ci, przez co odejmuje mu siÄ™nadmiernÄ… gorycz, poczem osusza siÄ™ nieco, kraje w talarki i gotujew zagÄ™szczonym syropie z rozpuszczonego w wodzie, wygotowanegodo należytej gÄ™stoÅ›ci cukru, ciÄ…gle mieszajÄ…c [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • milosnikstop.keep.pl